söndag 20 januari 2013

Sötnosar

Hund nosar är inte bara otroligt söta, men det är också en väldigt viktig del i deras vardag.

Alla hundar kan använda dom, men är olika bra på det. Mio han är extremt duktig, han kan på långt håll få vädring på nått och följa det, nästan bli lite väl låst och helt uppslukad i sin lukt bubbla. Liam därimot.. ja han kan, men det tar ett tag för honom och få den fokusen som krävs, och så har han väldigt lätt för att byta doft, och har lätt för att fråga mig vad han ska göra.

Men detta är bara ännu en rasbunden olikhet. Mio som draghund ska ha "jakt i sig" och kunna jaga utan att faktiskt se nått, och ändå drivas framåt timme efter timme.

Medan Liam som är gjord för att valla måste "hålla koll" på fåren, och därmed vara med känslig för synintryck och ha ett brettsynfält så han får översikt över flocken. Så det skulle vara ytterst opraktiskt om han svävade iväg på egna doft äventyr mitt i allt.

Därför kan jag personligen tycka att det är viktigt och kolla upp sin ras innan man skaffar den, och tittar man på blandras bör man kolla upp samtliga. Om man kolla upp sånt som bakgrund, huvudsyfte och karaktäristiska drag, kan det vara en stor hjälp i vardagen och ger en helt annan förståelse för varför hunden gör som den gör, även dom små oviktiga detaljerna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar