Provar på och göra semlebullar för första gången i mitt liv!
Får se om jag lyckas, har redan gjort ett X antal fel redan, men resultatet är inte färdigt än så jag återkommer med resultat.
Får se om jag lyckas, har redan gjort ett X antal fel redan, men resultatet är inte färdigt än så jag återkommer med resultat.
Klassiska semlor
Här serveras du
ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och smarriga bakverk att njuta
av. Semmelbullarna fyller du med söt mandelmassa och garnerar med
vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock!
Ingredienser
- 1/2 paket jäst (à 50 g) (Råkade ta ett helt paket jäst...)
- 100 g smör eller margarin
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 2 krm salt
- 2 krm hjorthornssalt (Hoppade över detta!)
- 6-7 dl vetemjöl
- (Kardemumma?? Höftade lite, så vi får se om det smakar för mkt eller inget alls!)
Pensling:
- ägg
Fyllning:
- 100 g mandelmassa
- 2-2 1/2 msk mjölk
Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- florsocker
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
- Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
- Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar