lördag 2 februari 2013

Semle recept från ica.se

Provar på och göra semlebullar för första gången i mitt liv!
Får se om jag lyckas, har redan gjort ett X antal fel redan, men resultatet är inte färdigt än så jag återkommer med resultat.

Klassiska semlor

Här serveras du ett klassiskt recept på semlor - gräddiga och smarriga bakverk att njuta av. Semmelbullarna fyller du med söt mandelmassa och garnerar med vispad grädde. Glöm inte att pudra florsocker på semlans lock!
Recept: Klassiska semlor

Ingredienser

  • 1/2 paket jäst (à 50 g) (Råkade ta ett helt paket jäst...)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt (Hoppade över detta!)
  • 6-7 dl vetemjöl
  • (Kardemumma?? Höftade lite, så vi får se om det smakar för mkt eller inget alls!) 

Pensling:

  • ägg

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • 2-2 1/2 msk mjölk

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  7. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  8. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar