onsdag 28 september 2011

Göra eget hundgodis

Hittade detta tips som jag tänkte dela med mig av:

Det enklaste godiset gör du genom att torka köttrester (råa såväl som tillagade). Annat som är bra att torka är blodpudding. Tillvägagångssättet är det samma.

Torkat kött/blodpudding

Skär i lagom stora munsbitar (beroende på vad hunden klarar av och vad du själv anser vara lämpligt).

Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper (bitarna fastnar inte och dessutom blir det lättare att diska)

Sätt ugnen på cirka 125 grader och låt bitarna torka. En plåt med centimeterstora  blodpuddingbitar tar omkring två timmar. Känn på dem då och då; torktiden varierar med råvara och storlek på bitar.

När de nästan torkat – stäng av ugnen och låt dem stå på eftervärme tills ugnen svalnat (t ex över natten). Lägg gärna något emellan vid ugnsluckan, så att den inte helt stängs, för att få bort vätskan lättare ska ånga bort.

Hållbarheten är lång, i tättslutande burk eller påse klarar det sig kylskåp ett par veckor. Det kan dessutom frysas och håller då i princip hur länge som helst.

Tips: Frys in i ”portionsförpackningar” i små fryspåsar, som lätt kan tas med ut på träningen. De flesta hundar tar godiset även när  det är fruset.

OBS! Torkad lever är en riktigt delikatess för de flesta hundar. Koka dock gärna av den i ett par minuter (i en gryta med vatten och en halv tsk salt, eller en vitlök) först. Det gör att levern blir både mer lätthanterlig och lättare att torka (den ”flyter inte ut” lika lätt) spadet kan man servera hunden i exempelvis maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar